Voor wie?
Er zijn verschillende redenen waardoor u behoefte kunt hebben aan de professionele hulp en begeleiding van een (online) diëtist. Diëtisten worden niet alleen bij afvallen ingezet maar ook bij andere medische redenen. Zo kan het zijn dat u wordt door gestuurd door arts of specialist.
Medische redenen waar ik u bij kan helpen op het gebied van voeding en leefstijl:
OVERGEWICHT/OBESITAS
Heeft u overgewicht (BMI 25-30) of obesitas (BMI >30)? Of is uw vetpercentage te hoog? Met behulp van een voedingsadvies op maat, gericht op uw leefstijl en eetgewoonten help ik u op een verantwoorde manier uw streefgewicht te bereiken en te behouden.
ONDERGEWICHT/ONDERVOEDING
Heeft u ondergewicht (BMI <20) of bent u de laatste tijd ongewenst afgevallen? Het is dan verstandig contact op te nemen met een diëtist om op verantwoorde wijze gewichtstoename te realiseren. Als diëtist kan ik u helpen om het ondergewicht of de ondervoeding te behandelen of te voorkomen.
HYPERCHOLESTEROLEMIE / HOOG CHOLESTEROL
Als diëtiste kan ik u helpen deze waarden te verbeteren door middel van gewichtsdaling, een gezonde voedingsinname en een actieve leefstijl. Door verandering in de voeding kunt u de cholesterolwaarden met zo’n 10-15% verbeteren. Het totaal cholesterol, het LDL (slechte cholesterol) gehalte en het triglyceriden gehalte verlagen en het verhogen van het HDL (goede cholesterol) gehalte.
PRIKKELBAAR DARM SYNDROOM
Heeft u regelmatig last van obstipatie of diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid of slijm bij de ontlasting? Dit kan duiden op het prikkelbare darm syndroom. Deze klachten kunnen beïnvloed worden door verschillende o.a. deze factoren: voeding, beweging, ervaren van stress, roken en wachten met het toiletbezoek. De oorzaak van het prikkelbare darm syndroom is niet bekend, daardoor is het lastig te behandelen. Echter kan de diëtist ondersteunen bij het verminderen van bovenstaande klachten en geeft adviezen m.b.t. factoren die van invloed zijn. Zo is het FODMAP dieet ook een optie, neem voor meer informatie contact op.
DIABETES MELLITUS
Is uw bloedsuiker te hoog? Of bent u onlangs gediagnosticeerd met Diabetes Mellitus? Als diëtiste kan ik u helpen de bloedglucose waarden te verbeteren door middel van o.a. gelijke koolhydraat verdeling of koolhydraat beperking over de dag, een gezonde voedingsinname, (zo nodig) gewichtsdaling en een actieve leefstijl. Door deze aanpassingen zult u minder last hebben van hypers en hypo’s. Daarnaast kunt u diabetes gerelateerde klachten en (mogelijk) het spuiten van insuline uitstellen.
OBSTIPATIE / DIARREE
Het ervaren van obstipatie (harde of moeilijke ontlasting) of diarree (dunne ontlasting) kan erg belastend en pijnlijk zijn. Het beïnvloed het dagelijks leven en dat geeft een onprettig gevoel. Als diëtiste kan ik u helpen deze klachten verminderen. Binnen het voedingspatroon wordt gelet op de hoeveelheid, vezels, groente , fruit, vocht en regelmaat in voeding. Daarnaast kijk ik naar de activiteiten binnen uw leefstijl die van invloed kunnen zijn. Een dieet dat aansluit bij uw wensen en behoeften kan helpen de klachten te verminderen.
ANDERE MAAG - DARM - LEVER ZIEKTEN
Maag- lever- darm problematiek kent verschillende klachten zoals: brandend maagzuur, maagpijn, verstopping, diarree of buikpijn. Herkent u deze klachten? Ik kan u helpen, als diëtist kijk ik naar de manier van eten en drinken en de mate waarop u aan lichaamsbeweging doet. U zult leefstijladviezen krijgen op gebied van vezelrijke voeding, voldoende beweging, een gezond gewicht, toiletgedrag en roken. Neem voor meer informatie contact op met de Diëtist.
COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij een longziekte hebt is de fysieke conditie vaak sterk verminderd. Hierdoor ontstaat aan de ene kant mogelijk overgewicht door verminderde fysieke activiteit. Dit overgewicht verergert de COPD en zal op verantwoorde wijze omlaag moeten worden gebracht. Aan de andere kant zorgt de verminderde lichamelijke conditie vaak voor minder eten. Eten kost immers energie en ook de eetlust neemt af. Bij ondervoeding of ondergewicht is op verantwoorde wijze aankomen van belang. Gewichtstoename kan er voor zorgen dat u zich minder futloos voelt en meer energie zal hebben.
VOEDING TIJDENS ZWANGERSCHAP
Tijdens een zwangerschap is het belangrijk dat u en uw kindje 9 maanden lang voldoende voedingstoffen binnen krijgen. Een gebalanceerde voeding zorgt ervoor dat uw baby optimaal groeit en zich ontwikkeld. Bent u zwangerschapsdiabeet en wilt u advies over voeding? Neem dan contact op. Ook kan het zijn dat u hulp nodig heeft om na de zwangerschap weer op gewicht te komen. Met een voedingsadvies op maat help ik u weer op uw oude gewicht te komen.
VOEDSELOVERGEVOELIGHEID/INTOLERANTIE - ALLERGIE
Men kan voor veel voedingsmiddelen overgevoelig zijn: koemelk, kippenei, soja, pinda’s, noten, zaden, vis en schaal- en scheldieren. Symptomen als braken, misselijkheid, buikpijn, krampen, diarree, eczeem of jeuk kunnen overgevoeligheid voor voedsel aantonen. Herkent u deze klachten? Een bloedonderzoek of huidtest kan een allergie diagnose vaststellen. Als diëtist kan ik je helpen verdachte voedingsmiddelen te evalueren, een eetpatroon op te stellen waarbij je klachtenvrij kunt eten en toch een volwaardige voeding binnenkrijgt.
HERSTELLEN NA CORONA / COVID-19
Tijdens een infectieziekte, zoals bij het corona-virus, werkt het lichaam hard om de infectie te bestrijden. Het lichaam verbruikt hierdoor meer energie en spiermassa wordt sneller afgebroken. De behoefte aan energie en voedingsstoffen is dan groot, terwijl de inname van voeding juist minder kan zijn, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust, misselijkheid en/of benauwdheid. Hierdoor verzwakt het lichaam en kan ondervoeding ontstaan. Het verliezen van spiermassa heeft grote gevolgen voor de gezondheidstoestand. Daarbij komt dat dit verlies aan spiermassa moeilijk te herstellen is en vaak resulteert in een blijvende verslechtering van de conditie.
ANOREXIA NERVOSA / BINGE EATING DISORDER / BOULIMIA NERVOSA